Quantcast
Channel: Reacties op: Intelligentiekloof, wat nu?
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Door: Lise

$
0
0

Een aanvulling: er werd bij de WISC ook al gesproken van een disharmonisch profiel: verbaal 67 performaal 56. Plaatjes ordenen ging hem niet goed af (-4,3 tov gemiddelde). De exacte uitslag van de Rakit hebben we nog niet ontvangen.
Gr. Lise


Door: ilona pit

$
0
0

Mijn zoon van 8 heeft omgekeerde kloof tiq 125 viq 112 piq 133 vbf 112 pof 136 van 105
nu zijn zijn scores matig/gemiddeld op school ,ze zeggen dat dat komt Door zijn gemiddeld vsf
bij psycholoog zeggen ze dat hij beter kan ,vind het zonde als hij onder presteert! Wie heeft er gelijk school dat het Door het verschil hij niet beter kan?

Door: De intelligentiekloof (deel 2) |

$
0
0

[…] Een van de eerste artikelen die ik schreef ging over het disharmonische intelligentieprofiel, de intelligentiekloof. Ik merk dat dit onderwerp nog steeds erg leeft en dat er veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Dus aanvullend op het stuk dat ik eerder schreef, wil ik (ongeveer 80 artikelen later) nog een aantal belangrijke punten noemen. Mensen die mijn stukken al langer kennen, weten misschien dat ik een felle tegenstander ben van de manier waarop er met de kloof wordt omgegaan. Dat zal ik nog meer toelichten. […]

Door: annemarije

$
0
0

Graag wil ik aan alle reacties toevoegen, dat het vooral belangrijk is om bij (de beleving van) het kind aan te sluiten. In de puberteit en op het vo verandert er sowieso héél veel! Waar loopt het kind concreet tegenaan en waar heeft het zélf een hulpvraag?
ik werk veel met lln in het vo, met of zonder kloof, ADHD,ADD,ass…
Leer het plannen vanuit de eigen spanningsboog Ipv met een opgelegd schema, leer ze zelf nadenken over mogelijkheden en waar ze hulp nodig hebben.
Vanuit eigen kleine succeservaringen kan meer bereikt worden dan vanuit een beeld ‘hoe het zou moeten kunnen of niet’ nav scores op testen in een geïsoleerde testomgeving…
sluit aan bij waar het wél lukt!
Faalervaringen horen bij het leven en hulp vragen ook, laat ze inzien dat leren niét betekent dat ze alles moeten kennen, kunnen en weten… Het is een proces van vallen en opstaan.
Naast een kloof kan ook onzekerheid en omgang met klasgenoten van grote
invloed zijn. En beweeg! Leer ze over de wijsheid van hun lichaam; adem reguleren, ontspannen… Onderschatte factoren in de ontwikkeling van scholieren!
ik maak soms ouders mee die door diagnoses en iq uitslagen veel te dicht op de moeilijkheden van hun kind kruipen, waardoor lln te vaak het idee krijgen mensen teleur te stellen en niet te voldoen…
Dus nogmaals, start bij wat er wél lukt en samen kijken hoe dát meer te doen…

Door: Marieke

$
0
0

Mijn dochter heeft de Nio gedaan. De uitslag hiervan was de volgende:
NIO totaal 106, Verbaal IQ 114 en Symbolische IQ 96.

Opmerkingen hierbij waren:

Onderwijs op MAVO niveau is de meest veilige weg, want hoewel haar verbale capaciteiten ontwikkeld zijn op HAVO niveau, is de symbolische intelligentie ontwikkeld op MAVO niveau. Hierbij moet worden opgemerkt dat er een groot, significant verschil is tussen de symbolische en verbale intelligentie. Wanneer er sprake is van een positieve werkhouding kan besloten worden om te starten op HAVO, maar daarbij moet er rekening gehouden worden dat de exacte vakken moeilijk worden voor N.

PMT-K: Doordat de score op het onderdeel sociaal wenselijk gedrag een decielscore van 10 heeft (maximaal), zijn de gegevens over faalangst niet betrouwbaar.

Onze dochter laat volgens een extern begeleider, specialist in HB (en heeft ons begeleid in het proces van de versnelling groep 5/6) kenmerken van meer-/ hoogbegaafdheid zien. Uit de Nio kwam dan dat ze ‘slechts’ 3 punten hoger zou scoren dan onze andere dochter (WISCIII) en dit kunnen we gewoonweg niet begrijpen met hoe verschillend ze zijn in het leggen van verbanden, snelheid van nieuwe dingen oppikken, verveling/ ergens in opgaan, vragen/ doorvragen, dingen doorzien, taalgebruik enz enz.
Als ze inderdaad HAVO niveau heeft vinden wij het heel prettig dat ze inderdaad in een havo klas komt te zitten, omdat een te hoog niveau natuurlijk absoluut frustrerend is. MAVO is voor ons heel eerlijk gezegd niet aan de orde.

Maar ik hoor nu van allerlei mensen die ik tegenkom (in bekendenkring en fora), die vertellen dat de NIO niet betrouwbaar zou zijn bij kinderen die een groep hebben overgeslagen. (ze heeft destijds groep 5 en 6 in één schooljaar gedaan ivm onderpresteren en agressief gedrag. Er is ook geen rekening gehouden tot nu toe op welke manier dan ook met het bepalen van het VO-niveau met het feit dat ze zonder enige extra hulp het gemiste jaar heeft ingehaald!
Dát is dan net de reden van deze reactie. Heb jij hier informatie over? Denk jij dat ze op haar juiste niveau zit, áls dat zo is, príma!, maar we willen het zo graag écht zeker weten en dat gevoel hebben we nu dus nog steeds niet na de NIO. Ookal is ze nu dan voorlopig wel ingedeeld en aangemeld in een havo brugklas. Is het aan te raden dat we een WiscIII laten afnemen.

Dus, kortgezegd, denk je dat ze nu juist getoetst is, of zou jij als je de keus moest maken, een WISCIII IQ test laten doen. Wij vinden het erg moeilijk. Ze zelf had graag Grieks en Latijn gedaan. Talig is ze wel, maar gezien de zwaarte van het VWO ook op gebied van rekenen/ wiskunde onderdelen, ook later, is het maken van een overschatting ook erg vervelend. We hopen dat je ons van advies wilt voorzien! Ook al is deze mail nogal lang, het antwoord mag kort hoor!, (‘Ja, aan te raden WISCIII doen’ of ‘nee, NIO is betrouwbaar ook voor versnelde kinderen en gewoon HAVO gaan doen’.)

Door: Lisanne van Nijnatten

$
0
0

Dag Marieke,

Hmm, ik ben totaal geen fan van de NIO… Hij is naar mijn ervaring zeer ouderwets en eigenlijk niet geschikt als intelligentieonderzoek. De intelligentiegegevens die jij noemt stroken wat mij betreft niet met een kind dat versneld is. Over een intelligentiekloof kun je eigenlijk niet spreken vanuit een NIO, juist omdat het geen IQ test is. Hoe dat precies zit in relatie tot versnellen en of het dan nog betrouwbaar is weet ik eigenlijk niet. Daar kan ik je niet echt mee helpen vrees ik.

Is jouw dochter gevoelig voor tijdsdruk? Daar kan ze namelijk veel last van hebben tijdens een NIO en WISC, omdat daar veel tijdsdruk zit in onderdelen. Je kunt ook kijken naar een RAKIT-2, omdat daar minder aanzienlijk tijdsdruk in zit. Die hoge sociale wenselijkheid zorgt er inderdaad voor dat je niet alles betrouwbaar kunt interpreteren van de PMT-K, maar het zegt misschien wel dat ze erg gevoelig is voor de sociale omgeving. Dan is een NIO en een niet-sensitief afgenomen IQ test een valkuil. Daar kunnen kinderen erg gaan onderpresteren wanneer de sociale omgeving niet lekker zit. Dat wil ik je in ieder geval meegeven als aandachtspunt.

Het kan nuttig zijn om nog een intelligentieonderzoek te doen, maarja dat brengt ook weer kosten met zich mee. Ik heb mijn twijfels bij de betrouwbaarheid van de NIO zoals jij het beschrijft, mijn mening daarover is wel puur theoretisch onderbouwd he. Ik zou niet snel een WISC afnemen bij haar zoals jij het beschrijft, eerder een RAKIT-2. Mail me gerust op lisanne@edu-en-ik.nl als je verder nog vragen hebt!

Groetjes,
Lisanne

Door: Lisanne van Nijnatten

$
0
0

Dag Ilona,

Tja, dat vind ik nogal kortzichtig uitgedrukt. Die verwerkingssnelheid is de minst stabiele factor van de drie en daar zie ik juist de meest onbetrouwbare metingen. Ik denk dat jouw zoon tekort gedaan wordt als hij enkel doorop wordt tegengehouden. Puur theoretisch beoordeeld zou ik zeggen dat dit een minimaal meerbegaafd kind is dat meer uitdaging en een compact lesaanbod nodig heeft. Didactisch onderzoek (doortoetsen) lijkt mij erg nuttig, vanuit daar onderwijsaanpassingen doorvoeren. Blijf vooral niet aanmodderen hiermee zou ik zeggen! Voel je vrij om me te mailen op lisanne@edu-en-ik.nl als je hier verder over wilt overleggen.

Vriendelijke groeten,
Lisanne van Nijnatten

Door: Lisanne van Nijnatten

$
0
0

Dag Lise,

Sorry voor mijn late reactie, hopelijk kan ik toch nog wat helpen.

Het is wel een aanzienlijk verschil inderdaad. Dat kan enorm veel verklaringen hebben! Over het algemeen verwacht je niet dat een IQ cijfers erg verandert over tijd. Er kunnen in gedrag en interactie met de onderzoeker veel invloeden zijn die een score aanzienlijk kunnen veranderen. Juist een kind dat al langere tijd onderpresteert is daarvoor een risico. Er is dus een aanvullende zorgbehoefte tijdens de afname, ook ten opzichte van de WISC afname van een paar jaar geleden. Als je wilt kan ik beide verslagen eens doorlezen en je mijn indruk doorgeven van de verslagen. Dan kan ik meestal wel een inschatting maken van de kwaliteit en dus de betrouwbaarheid van het onderzoek en aanwijzingen van onderpresteren eruit pikken. Mocht ik dan nog aanvullende adviezen hebben, dan zal ik die geven. Geheel vrijblijvend hoor, voel je nergens toe verplicht! Je mag me altijd mailen op lisanne@edu-en-ik.nl

Vriendelijke groeten,
Lisanne van Nijnatten


Door: Marlies

$
0
0

Mijn zoon heeft verbaal IQ is 134, perf. IQ is 110. Pas ontdekt. Faalt in hoger onderwijs. Waar vind ik tips om hem te helpen of hoe helpen?

Door: Lisanne van Nijnatten

$
0
0

Dag Marlies,
Pfoe, dat is best een brede vraag! Grote kans dat je te maken hebt met een chronisch onderpresterend kind. Op welk niveau zit hij? Hier kunnen veel oorzaken spelen en het is best een complex verhaal, dat voor ieder individu weer anders is. Als je wilt kunnen we het hier eens uitgebreider over hebben, zou je mij kunnen mailen op lisanne@edu-en-ik.nl?
Sowieso kan ik je het boek ‘Bright minds, poor grades’ door Michael Whitley aanraden. Dat kan al veel informatie en handvatten geven denk ik.

Vriendelijke groeten,
Lisanne van Nijnatten

Door: Vera

$
0
0

Ook bij mijn zoon, van 8 jaar, is er onderzoek gedaan naar zijn iq. Hij heeft een verbaal iq van 140, een performaal iq van 112 en een verwerkingssnelheid van 120. Hij gaat na de zomer naar groep 6. Hij heeft groep 3 en 4 in één jaar gedaan. Hij scoort nog steeds op alle citotoetsen een I of I+ score. Met planning en organisatie heeft hij nog weinig te maken gehad. Zou dit, door oefening, wel kunnen groeien zodat hij hier straks op het voortgezet onderwijs minder tegen aan gaat lopen? Volgens de psycholoog zal dit wel zijn zwakke punt blijven. Zij raadde in eerste instantie de plusklas en levelwerk af omdat hij hierin vast zou kunnen lopen. Dit is echter wel allemaal in werking gezet en zal na de zomervakantie starten. Zou het niet juist belangrijk voor hem zijn om hiermee zijn performale iq te bevorderen zodat hij goed voorbereid aan het voortgezet onderwijs kan beginnen? Aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat mijn zoon niet overvraagd of overschat wordt. Hij is vrij onzeker en het belangrijkste vind ik, dat hij zich prettig voelt. Ook zei zij dat er bij mijn zoon niet gesproken wordt over hoogbegaafdheid omdat de kloof zo groot is. Ik ben hierin een leek en ik geloof dat zij heel kundig is en weet waar ze over praat, maar toch zijn er bij vragen en twijfels.

Door: Mama

$
0
0

Hoi Lisanne,
Ik was vergeten te melden dat onze dochter het heel erg goed doet op school en ook verschillende vakken mag compacten.

Door: monique

$
0
0

Dag.

Onze zoon heeft al sinds hij op school zit leerproblemen. …hij is nu 8 jaar en we zijn al gewisseld van school. Hij heeft problemen met taal, rekenen en het opstarten van opdrachten, snel afgeleid….faalangst, snel afgeleid etc.
Hij heeft in 1 Jr tijd 2x een iq test gehad, de wipsy en de wist. De eerste scoorde hij 95 gemiddeld, Vbiq 108, pfiq 93, verwerkingssnelheid 70. De tweede x scoorde hij veel lager en was de PV kloof alleen maar groter geworden….kan dit?
Inmiddels hebben we de ergotherapeut erbij……heb geen vertrouwen in de 2e test.

Hoe verder? Heb geen vertrouwen in de mensen die de 2e test hebben afgelopen. De eerste test is afgenomen door een doctorandus….de 2e door een orthopedagoog…

Door: Athe

$
0
0

Mijn bijna 12jarige zoon is al 3x getest om verschillende redenen, en iedere keer komt daar 140/100 uit met gemiddelde verwerkingssnelheid.
De lagere school is hij zonder moeite te doen doorgerold. Hij had het niet fijn maar hij redde het.

Nu is hij naar het gymnasium. We hebben meteen na het advies het huiswerkinstituut ingeschakeld om het plannen en organiseren te ondersteunen, en hij heeft een zgn zorgarrangement plus, waardoor hij binnen school ook extra ondersteuning krijgt. We hopen dat hij het zo wel gaat redden, want hij voelt zich eindelijk thuis op school.

Door: Lisanne

$
0
0

Hallo,
Onze 11 jarige zoon is net voor de tweede keer getest omdat de eerste test zo’n groot verschil liet zien. Ook bij de tweede test viq 137 en Piq 95 dus 42 verschil….wij zijn dan ook heel benieuwd naar de schooladviezen de komende week. Ik denk dat de huiswerkklas een heel goed plan is!


Door: Yvonne

$
0
0

Hallo,

Onze dochter van nu 9 jaar en zit in groep 6 ze heeft sinds groep 3 ernstige leesproblemen, eind groep vier is er EED vastgesteld, waarvoor een IQ test WISC III is uitgevoerd, haar scores Totaal IQ 113, Verbaal IQ 118 Performaal IQ 104, Verbaal begrip 120 en Perceptuele organisatie 106, verwerkingssnelheid 97, IN=13, OV=13, WO=13, BG=14, OT=14, PO=7, BP=11, FL=12, SU=9, SV=10, DH=9, CR=8, RE=11, nu is mijn vraag, PO=7 wat wil dat precies zeggen? Het verslag zegt; Het inzicht in oorzaak gevolg relaties (PO) van Bo is tot slot zwak ontwikkeld. Bo heeft veel tijd nodig om plaatjes in de goede volgorde te leggen zodat een logisch kloppend verhaal ontstaat. Bij de moeilijker plaatjesreeks maakt Bo tevens veel fouten in de reeksen, waarmee ze in totaliteit uitkomt in een zwakke score.
Heeft dat met haar EED te maken? Ik weet niet hoe zich dat in het dagelijkse leven zou moeten uitten, ze is af en toe wat warrig en dromerig en vergeet vaak gymtas edd. Ik hoop dat haar leesniveau nog wat beter word, maar het gaat zeer moeizaam, omdat het erg hardnekkig is, ze heeft een mooi IQ maar ben bang dat haar leesniveau haar gaat belemmeren……

Door: Yvonne

$
0
0

Even ter aanvulling; Bo zit in groep 6 en leest op M4 niveau, na een jaar intensieve begeleiding van EED behandeling, extra lezen in de klas en 5 dagen in de week samen lezen met ons.

Door: Lisanne van Nijnatten

$
0
0

Dag Yvonne,

PO gaat over de subtest Plaatjes Ordenen. Ik mag niet te veel zeggen over de werkwijze van die subtest ivm vertrouwelijkheid van het onderzoek. Wel weet ik dat dit wetenschappelijk gezien een zeer zwakke subtest is. In de nieuwere versies van de WISC is deze geschrapt. In Nederland gebruiken we hem echter nog.
Het kan zijn dat dit voor Bo meer tijd heeft gekost en dat dit niet haar sterkste punt is. Een normscore van 7 is een benedengemiddelde score. Naar mijn mening zouden daar geen grote uitspraken over gedaan mogen worden, omdat het onverantwood is een om complexe vaardigheid als oorzaak-gevolg relaties leggen te beoordelen op één subtest. Daar is de meting van één subtest te gering voor.
Je herkent het gedrag echter wel in de praktijk, het kan ermee te maken hebben dat het denkproces van Bo niet altijd lineair verloopt. Dat houdt in dat ze misschien niet ‘netjes’ stap voor stap denkt, maar meer vanuit inzicht in losse stukjes van informatie. Dat kan ook een talent zijn, afhankelijk van hoe ze deze manier van denken inzet. Wat mij belangrijk lijkt is om de belemmering van de dyslexie zo veel mogelijk te compenseren met onderwijsaanpassingen en hierdoor dit geen belemmering te laten zijn voor het onderwijsniveau van Bo. Haar denkniveau wordt namelijk niet beïnvloed door haar dyslexie, enkel de manier waarop haar denkniveau zich uit in gedrag en (school)prestaties. Bij onderwijsaanpassingen kun je denken aan voorleesprogramma’s, groter lettertype, ontzien in sommige vaardigheden.
Hopelijk heb je hier al iets aan!

Vriendelijke groeten,
Lisanne

Door: Mama

$
0
0

Heb je mijn bericht wel gezien.Krijg namelijk geen antwoord!

Door: Yvonne

$
0
0

Bedankt, voor je reactie, hier heb ik zeker wat aan!

Viewing all 39 articles
Browse latest View live