Quantcast
Channel: Reacties op: Intelligentiekloof, wat nu?
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Door: B

$
0
0

Mijn zoon heeft vandaag de uitslag van zijn drempelonderzoek gekregen. We weten dat hij een beelddenker is en moeite heeft met spelling en rekenen. School heeft het nooit nodig gevonden om extra ondersteuning te bieden, want hij was “niet slecht genoeg”…. Ik vind de scores zover uiteenlopen, dat ik me toch afvraag of er niet iets aan de hand is. Begrijpend lezen > vwo hoog, woordenschat > havo/vwo, rekenen > basis-kader en spelling basis-lwoo. Gemiddeld komt hij uit op tl. Waarschijnlijk kiezen we hier ook voor, maar ik vraag me af of we niet iets met deze scores moeten doen. Zou dit ook kunnen duiden op een verbaal-perfomaalkloof?


Door: mo

$
0
0

Mijn dochter van net 12 heeft de ADIT gedaan en daar kwam uit V 110 P 86. Voorlopig advies Mavo. Zij is gediagnosticeerd op DCD en heeft moeite met ruimtelijk inzicht.
Zelf wil zij heel graag naar de Havo en wij zijn ook bereid om haar aan alle kanten te steunen en te begeleiden. Zij beschikt over veel wilskracht en doorzettingsvermogen, kan goed plannen. De leerkracht is echter van mening dat het voor haar vervelender is als zij zou “falen” op de Havo dan dat zij geen aansluiting zou hebben op de Mavo.
Wat zou jouw advies zijn?

Door: Colinda

$
0
0

Mijn zoon van 14 heeft nooit problemen gehad op de basisschool. Scoorde niet altijd goed op Nederlandse spelling maar over het algemeen geen enkel leerproblem. Zijn NIO scores waren: Symbolisch 132, verbaal 107. Zijn CITO was: 540. Hij wilde zelf heel graag HAVO/VWO brugklas proberen en dat is uitgelopen op een grote ramp. Ik heb nog nooit zo veel onvoldoendes bij elkaar gezien. In de brugklas getest op ADD want zorgco-ordinator van school was overtuigd dat hij dat had. Bij een psycholoog de ANT en WISC gedaan. Geen ADD geconstateerd en intelligentie via WISC een stuk lager dan de NIO scores nl. Verbaal 93 en performaal 94. Hierbij dus geen grote verschillen. Hij zit nu in MAVO 2 en valt enorm uit op de talen. Hij haalt enorme slechte cijfers en begrijpt de grammatica van alle talen niet maar is ook niet in staat om woordjes te onthouden. Hij heeft inmiddels ook een groot motivatieprobleem. Zit zwaar in de pubertijd en denkt dat leren voor de talen toch geen zin heeft want haalt alleen maar onvoldoendes. Denk niet dat probleem dyslexie is en heb nu wel het een en ander of een P/V verschil gelezen. Ik herken wel veel dingen hierin, zoals chaotische, problemen met talen, slecht handschrift, tics, half in een bladzijde beginnen met schrijven. Ik ben eigenlijk een beetje ten einde raad en weet niet welke hulp te zoeken. Op school hoef ik ook niet te rekenen want ze vinden hem niet gemotiveerd en zijn naar mijn mening niet bereid om veel tijd in hem te steken. Ik heb een middag 3.5 uur naast hem gezeten om Franse woordjes te leren en er zat werkelijk geen enkel woordje in zijn hoofd. Heb jij tips voor me wat voor onderzoek we zouden kunnen doen of welke hulp we nodig hebben bij dit soort problemen. Dank je wel voor je advies.

Door: Colinda

$
0
0

Mijn zoon van 14 heeft nooit problemen gehad op de basisschool. Scoorde niet altijd goed op Nederlandse spelling maar over het algemeen geen enkel leerproblem. Zijn NIO scores waren: Symbolisch 132, verbaal 107. Zijn CITO was: 540. Hij wilde zelf heel graag HAVO/VWO brugklas proberen en dat is uitgelopen op een grote ramp. Ik heb nog nooit zo veel onvoldoendes bij elkaar gezien. In de brugklas getest op ADD want zorgco-ordinator van school was overtuigd dat hij dat had. Bij een psycholoog de ANT en WISC gedaan. Geen ADD geconstateerd en intelligentie via WISC een stuk lager dan de NIO scores nl. Verbaal 93 en performaal 94. Hierbij dus geen grote verschillen. Hij zit nu in MAVO 2 en valt enorm uit op de talen. Hij haalt enorme slechte cijfers en begrijpt de grammatica van alle talen (ook Nederlands) niet maar is ook niet in staat om woordjes te onthouden. Ik heb een middag 3.5 uur naast hem gezeten om Franse woordjes te leren en er zat werkelijk geen enkel woordje in zijn hoofd. Hij heeft inmiddels ook een groot motivatieprobleem. Zit zwaar in de pubertijd en denkt dat leren voor de talen toch geen zin heeft want haalt alleen maar onvoldoendes. Denk niet dat probleem dyslexie is en heb het een en ander over een P/V verschil gelezen. Ik herken wel veel dingen hierin, zoals chaotische, problemen met talen, slecht handschrift, tics, half in een bladzijde beginnen met schrijven. Ik ben eigenlijk een beetje ten einde raad en weet niet welke hulp te zoeken. Op school hoef ik ook niet te rekenen want ze vinden hem niet gemotiveerd en zijn naar mijn mening niet bereid om veel tijd in hem te steken. Heb jij tips voor me wat voor onderzoek we zouden kunnen doen of welke hulp we nodig hebben bij dit soort problemen. Dank je wel voor je advies.

Door: Dieuwke Verhage

$
0
0

Beste Lisanne,
Mijn zoon zit in groep 8 en heeft een KB advies gekregen. Ik twijfel aan dat advies en heb WISC III laten testen. Daar komt een kloof uit; verbaal 102, performaal 70. Doordat er twee oefeningen zeer laag scoren, namelijk blokpatronen en figuur leggen, denkt de psycholoog aan het niet goed samenwerken van zijn ogen. Als er een oogafwijking wordt geconstateerd door de optometrist zou het kunnen zijn dat die test niet de werkelijke intelligentie weer heeft gegeven. En dus ook een lager advies krijgt dan nodig is. Heeft u ervaring met kinderen met soort gelijke scores? En/of afwijkingen? Wat is uw (school) advies? Het is zo zonde als hij door lage fijne motoriek scores laag scoort waardoor hij juist alleen maar naar een beroepsgerichte opleiding kan waar juist van hem wordt verwacht dat hij met zijn handen gaat werken.. Ik zie uit naar uw reactie. M. vr. gr

Door: monique verwijmeren

$
0
0

Mijn dochter van 11 is onlangs getest op dyslexie en intelligentie. Ze presteert al jaren gemiddeld/ondergemiddeld op school. Deze prestaties komen niet overeen met ons beeld of die van de leerkracht. Opmerkingen als “ze is moeilijk toetsbaar en er zit meer in wat er niet uitkomt” horen wij al sinds groep 3. Bij de Entree toets scoorde ze heel laag (E) op begrijpend lezen. Nou is ze een boekenwurm dus best bijzonder. Tijdens de hulp bij een orthopedagoge kwam uit de begrijpend lezen test een B. Daaruit leidde we af dat we haar beter konden testen om te zien waardoor het grote verschil kwam. Ze bleek dyslectisch. Haar VIQ is 107, PIQ IS 109, Perceptuele organisatie IQ is 112, verwerkingsnelheid IQ. Uit de NIO kwam 102. Haar voorlopig advies werd (voor de testen) VMBO Kader/T. Nu blijkt haar houding in de klas te wijten aan het onderpresteren, denken wij, ook meester. Maar wat nu? Naar Welk VO moet ze ? De cito komt deze week. Heel benieuwd wat daar uitkomt. Ze is vastberaden om naar de havo en uiteindelijk vwo te gaan.

Door: angela

$
0
0

Beste Lisanne,
Mijn zoon van 10 is onlangs getest en bleek een VIQ van 121 en een PIQ van 84 te hebben. (VBF = 123, POF = 83 en VSF = 88)
Het verklaart voor ons als ouders veel. Zijn hang naar structuur, moeilijkheden met overzicht, faalangst etc..
Op zijn Cito’s haalde hij afgelopen jaren A’tjes voor begrijpend lezen, B’tjes voor rekenen en D en E’tjes voor spelling. (Net niet genoeg E’tjes voor een dyslectie onderzoek..) In het basisonderwijs gaat het met hem redelijk, maar wij maken ons zorgen over het voortgezet onderwijs. Dat is toch een stuk performaler ingesteld. Bij de praktijk waar hij getest is, werd gezegd dat hij nooit binnen het regulier onderwijs zou passen. Binnen welk onderwijs zou onze zoon dan op zijn plek zijn? Waar zou hij genoeg uitdaging vinden, maar tegelijkertijd niet overvraagd worden?
Ik hoop dat je jouw ideeën met ons wil delen!

Door: Conny Neerincx

$
0
0

Beste Lisanne,
Onze zoon is 15 jaar en zit momenteel in klas 3 van een reguliere Havo. Hij is in klas 2 overgestapt van een topsportklas (ook Havo niveau) naar een reguliere Havo omdat hij aansluiting en buitenschoolse afspraken mistte (school stond in een andere plaats). Hij liep in de 2e op de nieuwe school helemaal “vast”. Zag door de bomen het bos niet meer. We hebben hem laten testen bij een orthopedagogisch centrum en daar kwam uit dat hij een behoorlijke verbaal/performaal kloof heeft (110/79). In zijn gedrag herkennen we eigenlijk alles wel wat daarbij hoort. Hij doet voor zijn doen erg zijn best voor school (concentratiespanne is niet zo hoog en heeft ontzettend veel tijd nodig om iets geleerd te krijgen) maar het is maar de vraag of hij dit jaar gaat halen (staat nog 7 onvoldoendes). In mijn ogen is het geen goede optie om dit jaar 2x te doen omdat hij al erg zijn best doet, dus wat zou hij volgend jaar moeten doen? Wat is wel haalbaar voor hem? Mijn vraag aan u is: kunt u een advies geven t.a.v. schoolkeuze als hij dit jaar inderdaad niet gaat redden?


Door: Marco

$
0
0

Hey Colinda,

Op basis van je aangeeft zijn er wel aanwijzingen voor dyslexie. Ik denk dat het nuttig is een dyslexieonderzoek te laten verrichten door een deskundige. Moeite hebben met de klankbewustzijn, klankstructuur, decoderen van woorden en een verminderd geheugen kan duiden op dyslexie. Het is vreemd dat op de basisschool nooit een onderzoek is gedaan naar dyslexie. Overigens is er een overlap tussen dyslexie en AD(H)D. Een intelligentietest geeft niet altijd aanwijzingen voor een specifieke leerstoornis zoals dyslexie. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Door: Marco

$
0
0

Monique,

Goed dat er een passende diagnose is gevonden. Het intelligentieprofiel lijkt harmonisch (WISC-test) te zijn en komt gemiddeld uit op HAVO-niveau. De NIO-score is ruim VMBO-TL of VMBO-TL/HAVO. Het is goed om het schooladvies te bespreken met de leerkracht en te vragen hoe het advies precies tot stand is gekomen. Naast intelligentie gaat het ook om leervorderingen, inzet, motivatie, werkhouding et cetera. Ik denk dat VMBO-kader / theoretische leerweg een te laag advies is. Overigens is het onderdeel begrijpend lezen een goede graadmeter voor het algeheel functioneren in het voortgezet onderwijs. Gezien het huidige tijdsbestek heeft dit adviesgesprek waarschijnlijk al plaatsgevonden. Ben toch benieuwd naar het schooladvies.

Door: vera

$
0
0

Beste Lisanne.

In 2013 is bij mijn zoon dcd vastgesteld,( hij was toen 5 jaar, inmiddeels 8 jaar) naar speciaal onderwijs gestuurd, echter 3 jaar later doet hij het zo goed dat hij terug naar het gewone onderwijs kan, hij loopt 15 maanden voor op zijn kunnen, nu gaan we opnieuw onderzoek doen , hij is erg slim in rekenen, tekenen en begrijpend lezen. Uit uw tekst begrijp ik dat er een inteligentiekloof kan zitten zonder dat dit verder uitgezocht is. Heeft u misschien tips?

Met vriendelijke groet,
Vera

Door: Sabine

$
0
0

Wij zitten met hetzelfde “probleem”
Begrijpend lezen vwo niveau
DMT vwo niveau
Technisch lezen vwo+ niveau
Spelling vmbo-tl/havo
Rekenen vmbo-tl

Rekenen is dit jaar opgehaald door bijles (groep 7).

Ben benieuwd naar de reactie van Lisanne, want ook wij vinden de verschillen bijzonder groot.
Groeten Sabine

Door: monique verwijmeren

$
0
0

hoi marco
het uiteindelijke schooladvies werd VMBO T. Ze gaat naar de mavo/havo brugklas,. Dan kan ze hier groeien waar nodig en als ze dat doet. We zien het daar wel.
Ze heeft nog een eind toets gemaakt, de IEP. en had 73. dus GT.
Zelf is ze ontevreden maar ik zie dat ze groeit en sinds ze bij de toetsen meer hulp krijgt gaat het langzaam aan beter. Ze heeft jaren ondergepresteerd en ik denk dat ze zichzelf de tijd moet geven om verder te ontwikkelen.
ze komt er uiteindelijk wel.

Door: Marco

$
0
0

Dag Monique,

De voorspellende waarde van intelligentietesten voor het onderwijs is ook niet heel sterk. Het zegt iets, iets indicatief, maar zeker niet perfect voorspellend. Een IEP-score van 73 is inderdaad vmbo-GT. Ik denk dat de IEP-toets een redelijk goede graadmeter is. Goed om te realiseren is dat de meerderheid van vmbo-tl/havo uiteindelijk doorstroomt naar een vmbo-tl klas en een kleine minderheid stroomt door naar de havo. Zolang ze plezier houdt in het leren is het goed.

Tot slot een IQ van rond de 100 is VMBO-TL en een IQ rond de 105 is HAVO. Zoals je ziet liggen ze niet ver uit elkaar. Dan komt het op leervorderingen, motivatie en andere aspecten.
Veel succes in de toekomst!

Door: henriette

$
0
0

Dag Lisanne,

Onze zoon is getest vanuit een vermoeden van Hoogbegaafdheid. Zijn Verbaal IQ is 128, zijn performaal IQ 112. Er is dus echt aandacht nodig om de performale vaardigheden te versterken. Nou wordt een hoogbegaafdenklas voor hem afgeraden omdat er daar meer verwacht wordt van de performale vaardigheden. Dit, terwijl wij juist dachten dat performale vaardigheden daar getraind worden. Wat is jouw visie hierop

Henriette


Door: Marco

$
0
0

Hallo Henriette,

Dus de verbale mogelijkheden (talige redeneervaardigheden, kennis en begrip) zijn bijna op het niveau van hoogbegaafdheid. Terwijl zijn vermogen om kennis om te zetten in een handeling al dan wel of niet onder tijdsdruk daarop achterloopt, maar toch nog uitkomt op bovengemiddeld niveau. Een verbaal-performaal kloof is zeker geen risicoindicator voor het ontstaan van ernstige leerstoornissen en leerachterstanden. We zien dat bij (voornamelijk) jonge kinderen een V-P of P-V kloof niet geheel ongebruikelijk is. Soms is er nou eenmaal een kloof tussen beide schalen. Echter het TIQ (totaal-IQ) is daardoor (mogelijk) een minder betrouwbare maat voor het algemeen intellectueel functioneren en kan achterwege worden gelaten. Dan kan interpretatie van de testresultaten beter plaatsvinden op factorniveau.

Gezien zijn zeer sterke verbale capaciteiten die een goede voorspeller zijn van schoolse prestaties is het juist belangrijk dat hij uitdaagt wordt. Door verrijking zoals in de vorm van plus-taken en verdere verdieping. Misschien taken uit een hogere leergroep. Vergeet niet om hem te laten ‘doortesten’ voor de verschillende leergebieden (bijv. begrijpend lezen, technisch lezen, rekenen/wiskunde en spelling). Dan weet je ook wat zijn didactische niveau is en hoe het zich verhoudt tot zijn intelligentieniveau. Eventuele voorsprong of achterstanden op één of meerdere leergebieden worden zichtbaar. U kunt de leerkracht vragen om hem door te testen. Veel succes!

Marco (Orthopedagoog)

Door: Marco

$
0
0

Dag Monique,

Een orthopedagoog heeft een universitaire opleiding gevolgd en is dus doctorandus (MSc). Daarnaast is een orthopedagoog bevoegd tot het nemen van veel testen, waaronder de WISC-III-NL (mits hij of zij tijdens de studie een aantekening basisdiagnostiek heeft verkregen). Het overgrote deel van hen heeft zo’n aantekening. Sommige orthopedagogen en psychologen volgen een post-academische studie tot GZ-psycholoog (gezondheidspsycholoog) of tot orthopedagoog-generalist / specialist. Zij staan ingeschreven in het BIG-register en zijn wettelijk erkend. U kunt er vanuit gaan dat de meeste orthopedagogen en of psychologen in staat zijn tot het goed afnemen en interpreteren van de testen. Desgewenst kunt u een second opinion aanvragen. Hartelijke groeten, Marco

Door: Esther

$
0
0

Dag Lisanne,
Ook bij ons een dochter met een verbaal veel hogere intelligentie dan performaal. Daarnaast een extreem hoge adhd score.
Zij heeft in groep 7 de entreetoets gemaakt wat havo/vwo advies uitkwam en waar vervolgens een brief van school overheen kwam dat hun advies echt vmbo was. Juist omdat het schil zo grootvizier (taal e.d. ruim vwo niveau, rekenen vmbo niveau) vind ik het erg lastig om straks een goede middelbare school te kiezen en ik krijg ook niet het idee dat de school ervaring heeft met dit soort profielen en ons daar goed in kan adviseren. Op basis van jouw tekst maak ik op dat ze eerder op een lager niveau moet starten, maar wordt ze op haar sterke kant dan wel uitgedaagd? Ik ben echt op zoek naar advies hierin.

Groeten, Esther

Door: Eva verhagen

$
0
0

Beste Lisanne,
Onze zoon was getest omdat school het vermoeden van hoogbegaafdheid had. Nu blijkt zijn profiel disharmonieus; een begaafd verbaal iq met een kloof van ruim 30 punten, en binnen het performale domein een uitzonderlijk lage score op perceptuele organisatie factor. Nou is het gekke dat zowel wij als zijn juf dat in zijn dagelijkse handelen totaal niet herkennen. Hij is ontzettend geordend en georganiseerd, kan goed plannen en houdt zich daaraan. Wel is hij vorig jaar op onverklaarbare wijze vastgelopen, niet in prestaties, maar hij had een soort burn-out klachten, hij was totaal opgebrand. Dus wij hebben heel sterk het gevoel dat we wel iets moeten doen om herhaling te voorkomen, maar hebben totaal geen aanknopingspunt. Hij geeft eigenlijk zijn hele schoolperiode, vanaf groep 1, aan zich heel moe te voelen. We hebben al verschillende keren bloed laten onderzoeken, maar daar komt niets uit. Ik heb dus de indruk dat school hem heel veel energie kost terwijl hij een zeer goede leerling is. Hij heeft absoluut last van faalangst en is niet snel tevreden over zichzelf. Heb jij een suggestie in welke richting of tot welk type dienstverlener we ons kunnen richten om verder te komen? Hij gaat volgend jaar naar de middelbare, dus wij hopen voor die tijd tot meer inzicht te komen.

Viewing all 39 articles
Browse latest View live